Om det er var den aktuelle flygtningseituation eller interesse for den lokale historie, der trak folk til, er svært at vide, men i hvert fald var der fuldt hus i Gantrup forsamlingshus til et arrangement med Annet Jakobsen fra Gl. Rye, som fortalte om de tyske flygtninge, der strømmede til Danmark kort før slutningen af anden verdenskrig.
En kvart million var der tale om - til en krigsudmattet dansk befolkning på dengang 4 millioner.
De mange flygtninge kom fra Østpreussen, som dengang var tysk men i dag ligger i Rusland (Königsberg/Kaliningrad) og Polen. Da den sovjetiske arme i januar rykkede frem for at gøre en ende på det nazistiske regime blev tyskerne i Østpreussen lukket inde i en russisk knibtangsmanøvre. I hundredetusingvis flygtede de - flest kvinder og børn da drenge og mænd over 15 år var indkaldt som soldater - over isen ud på en smal landtange i Østersøen for at blive sejlet med overbelæssede skibe til København.
Danmark var stadig besat og det var den tyske besættelsesmagt, der tog imod og fik flygtningene indkvarteret i skoler, industribygninger alle mulige andre steder, der kunne rumme mennersker.
I maj 1945 sluttede krigen men der var ingen udsigt til at vende tilbage til de områder, flytnignene var kommet fra. De mange mennesker blev i stedet indkvarteret i talrige lejre rundt omkring i landet. Det lokale islæt i historien er flygtningelejren ved Gl. Rye (Addit), hvor flyvepladsen blev indrettet til at rumme ti tusind flygtninge, 50% kvinder, 35% børn og 15% mænd, på to kvadratkilometer omgivet af pigtråd og bevogtet af væbnede politifolk og soldater.
De sidste flytninge forlod lejrene i 1949. Denne historie er formodentlig ukendt for langt de fleste danskere i dag. Den har ikke indgået i skolernes pensum på en måde, der på nogen måde kan sammenlignes med historien om de forholdsvis få jødiske flygtninge, der blev hjulpet til Sverige.
Annette Jakobsens baggrund for at fortælle historien er, at hun er tysk født men dansk gift. Hun har i den sidste snes år boed i Gl. Rye.
For få år siden skrev Annette Jakobsen en bog om emnet, som er udkommet både på dansk og tysk. Den er skrevet med basis i samtaler med ca. 50 flygtninge og danskere, der havde førstehånds kendskab til lejren i Gl. Rye. I bogen fortæller Annette Jakobsen bl.a. i dagbogsformat om menneskeskæbner blandt flygtningene.
Bogen kan købes i boghandeler eller hos f.eks. Saxo.
Det store emne er langt fra udtømt, og borgerforeningenhar planer om et opfølgningsarrangement med Annette Jakobsen, hvor fokus vil være på flyvepladsen ved Addit. Se indlæg "Den lokale flyveplads".
Horsens kommune efterlyser vores synspunkter om, hvordan Gantrup skal…
Lørdag den 18. marts kl. 14 i forsamlingshuset
Agnes Plesner Skårup fortæller 22.marts 2023 kl. 19:00 i Gantrup…
Planerne blev godkendt på den ordinære generalforsamling
Planerne til forbedring af udelivet omkring forsamlingshuset kan nu…